Eurooppalainen Suomi ja Kaupan liitto järjestivät perjantaina 22.3.2019 EU-vaalikeskustelun kaupan alasta, joka tarjoaa Euroopan unionin alueella noin 29 miljoona työpaikkaa – eli joka seitsemäs eurooppalainen on alalla töissä.

Kauppa muodostaa kymmenen prosenttia koko EU:n bruttokansantuotteesta. Kaupan alan menestys onkin keskeistä koko EU:n hyvinvoinnille myös tulevaisuudessa.

Keskustelun puheenjohtajana toimi Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi. Debattiin osallistui viisi eurovaaliehdokasta: kansanedustaja Eero Heinäluoma (SDP), tiedotussihteeri Tuomas Tikkanen (Kok), Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen (Vihr.), eduskunta-avustaja Anna Sirkiä (Kesk.) ja kuvataiteilija Elisa Lientola (Vas.).

Kaupan liiton eurovaalitavoitteiden pohjalta käydyssä keskustelussa esille nousi erityisesti sisämarkkinoiden toimintaan ja eurooppalaisen kaupan alan toimintaedellytyksiin. Esille nousi vahvasti myös ilmastonmuutos, kuluttajansuoja, tuoteturvallisuus, tullit sekä verotus.

Euroopan unioni koetaan kansalaisten keskuudessa edelleen varsin etäisenä ja vaikeasti hahmotettavana kokonaisuutena. Kansanedustaja Eero Heinäluoma nosti avauspuheenvuorossaan esille voimakkaasti ihmisten Euroopan: ”On tärkeää kertoa, mitä EU tekee ihmisten eteen.”

Heinäluoma kritisoi myös kahdenvälisiä sopimuksia, jota ovat Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kaudella tehneet paluun. WTO:n heikko asema on tosiasema, muttei toivottava tila, toteaa Heinäluoma.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Tuomas Tikkanen otti kantaa kaupan puolesta. Tikkasen mukaan oikeusvaltiokehitys on koko Euroopan unionin kehityksen keskeinen rakennuspilari, jota ilman myöskään kauppaa ei pystytä kehittämään. Tikkanen toteaa, että EU:n on oltava kärkipelaaja kauppapolitiikassa – tällä hetkellä tosin kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset suuryritykset jyräävät eurooppalaiset kilpailussa.

”Mitä teemme väärin Euroopassa, kun me emme pärjää kilpailussa Yhdysvalloille ja Kiinalle?”, kysyy Tikkanen.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Sameli Sivonen vaati paneelissa kattavaa yritysvastuulakia koko EU:n alueelle. Ilmastonmuutoksen torjunta on nostettava myös kaupan alalla yhdeksi sääntelyn keskeiseksi tekijäksi ja esimerkiksi lentovero on tuotava koko EU:n alueelle, hän toteaa. 

Samoilla linjoilla on myös Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas, kuvataiteilija Elisa Lientola. Kaupan reilut pelisäännöt ja kansainvälisen kaupan luomat haasteet, kuten ympäristön kuormitus, on Lientolan mukaan kyettävä ratkaisemaan hallitusti. 

Kiinalaiset yritykset hyötyvät eurooppalaisesta veropolitiikasta. Alle 22 euron tuotteiden arvonlisäverovapaus on johtanut muovikrääsän vyöryyn Kiinasta Eurooppaan. Jatkossa tämä verovapaus poistuu ja eurooppalaiset ja kiinalaiset yritykset ovat samalla viivalla. Tällä on vaikutusta myös ympäristön suojelun näkökulmasta.

Keskustan eurovaaliehdokas Anna Sirkiä puolusti puheenvuorossaan suomalaista maataloutta ja nosti ilmastonmuutoksen torjunnan esille yhtenä tärkeimmistä tulevan EU-vaalikauden teemoista. Sirkiän mukaan kauppapolitiikan tulevaisuutta on ajateltava kokonaisuutena, joka huomioi myös ympäristökysymykset.

Keskustelun puheenjohtaja Mari Kiviniemi peräänkuulutti yhdenvertaisia toimintaedellytyksiä kansainväliseen kilpailuun.

”Internetin suurten markkinapaikkojen vallatessa markkinoita on lainsäätäjän varmistettava, että EU:n ulkopuolisia toimijoita koskevat samat säännöt kuin EU:n sisämarkkinoilla toimivia kaupan alan yrityksiä”, hän tiivisti.

Lisätietoja

Taloudelle kaupan merkitys on suuri myös Suomessa: kaupan osuus on kokonaisuudessaan noin 15 prosenttia Suomen kansantaloudesta, ja kansantalouden kasvusta viidennes on viime vuosina syntynyt kaupan alalla.

Yksittäisenä toimialana kauppa on myös Suomen suurin työllistäjä, sillä ala työllistää noin 300 000 henkilöä.

Lue lisää Kaupan liiton EU-tavoitteista ja eurooppalaisesta kaupasta täältä.

Categories: Uutinen

0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *